Hej!

Jag heter PG Frejborn och jobbar som studie- och yrkesvägledare på Österslättsskolan. I mitt arbete ingår bland annat att informera om, samt administrera den praktiska arbetslivsorienteringen, PRAO. Jag har även huvudansvaret för informationen kring gymnasievalet, där bland annat vägledningssamtal med eleverna i årskurs nio ingår.

För många är gymnasievalet det första viktiga valet att ta ställning till. I åk 9 kommer eleverna få hem många broschyrer i brevlådan, gå på olika ‘öppet hus’, samt skaffa sig information om skolor på olika hemsidor.

Till mig kan man vända sig till om man har frågor kring gymnasievalet, högskolestudier eller arbetslivet. Tel: 0454-81335, 070-2666233 Mail: pg.frejborn@utb.karlshamn.se

Praoblankett för utskrift

PRAO läsår 17/18

Hösten 2017
Vecka 38: 9a, 9M1 och 9M2
Vecka 39: 9i1, 9i2 och 9i3
Vecka 46: 8DM1, 8DM2, 8M1 och 8M2
Vecka 47: 8i1, 8i2 och 8i3

Föräldramöten
9/11   Inför gymnasievalet, 9a och 9M1. Kl. 18:30 (sal N102)
13/11 Inför gymnasievalet, 9M2 och 9i1. Kl. 18:30 (sal N102)
16/11 Inför gymnasievalet, 9i2 och 9i3.  Kl. 18:30 (sal N102)

Bra och informativa länkar

Gymnasiestudier

• www.skanegy.se Information om gymnasieskolor och gymnasieprogram i Skåne och västra Blekinge. Här kan du även se när gymnasieskolorna har öppet hus samt få information kring ansökan till gymnasiet.
  • www.utbildningsinfo.se Skolverkets webbplats med samlad, aktuell och neutral info över 50.000 skolor, kurser och program i hela Sverige.
  • www.gymnasieguiden.se Hemsida med massor av tips för att hitta rätt utbildning och gymnasium.
  • Översättningar gymnasieprogram Gymnasieskolans program översatta till 15 olika språk
  • www.skolverket.se Här kan du som elev eller förälder hitta information om förskolan och skolbarnsomsorgen, grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
  • www.allastudier.se Här kan du läsa om studier på gymnasie- och högskolenivå både i Sverige och utomlands.
  • www.yrmis.se Korta inspirationsfilmer om olika yrken.
  • www.lo.se För dig som har frågor om vad man bör tänka på när det gäller sommarjobb. Löner, avtal, arbetstider, m m.

Studier efter gymnasiet

• www.studera.nu Här hittar du information om högskolestudier både i Sverige och utomlands (olika utbildningar, behörighet, högskoleprov, studier m m).
  • www.yrkeshogskola.se Här kan du läsa om kvalificerad yrkesutbildning, ett eftergymnasialt alternativ till Högskola/Universitet.
  • http://www.folkhogskola.nu/ Information om alla Sveriges Folkhögskolor.
  • Yrken A-Ö Yrkesbeskrivningar inom alla områden. Sök bland 1200 yrkestitlar och framtidsutsikter. Gör intressetest. Får idéer om vilket yrke/yrkesområde som skulle kunna passa dig.
  • www.csn.se Information om studieekonomi (studiehjälp, inackorderingstillägg och extra tillägg).